Alla människor är lika mycket värda

Alla människor är lika mycket värda

I slutet av förra veckan åkte jag till City Gross för att handla, någon gång under turen råkade det gå över till en storhandling och mina svaga armar kämpade så de darrade. Det handlade alltså om en plastkasse, två papperskassar och ett 6-pack (2l-flaskor) Ramlösa. Ja, ni förstår kanske vad som kommer att hända… Lagom till att jag äntrade entrén på väg ut så föll de stora papperskassarna. Upp och ner, allt låg på marken. Jag drog en stor suck och började plocka ner allt igen…

Under tiden så såg jag mig om. En halvmeter ifrån mig stod två medelålders damer, de tittade ner på mig som att jag vore en ökenråtta innan de tittade upp igen och fortsatte hånflina åt människor som de troligtvis snackade skit om. Ett antal andra personer gick förbi utan att ens titta ner på mig. Hade jag blivit osynlig eller blev jag mindre värd för att jag låg på marken och plockade varor?

Det här blev en väldigt stor kontrast med tanke på att jag nyss hade lämnat jobbet och världens finaste människor. Jag arbetar med invandrare, ja de där människorna som får så otroligt mycket oförtjänt med skit i media och överallt i dagens samhälle. Varför? Hade det varit de som fanns bredvid mig när kassarna brast så hade jag inte legat själv och plockat varor. De här människorna är hjälpsamma och helt fantastiska. Jag vet att de alla kämpar och att de har varit med om så mycket mer än jag någonsin kommer att vara, trots detta har de aldrig varit negativa eller ens visat en kaxig attityd. Jag är så imponerad!

Något som inte imponerar på mig är partier som har missuppfattat allt. Hur kan man skylla allt på ”alla andra”? Låt mig dra ännu ett exempel som visar att svenskar inte är så fantastiska som vissa tror. För någon vecka sedan så fick en närstående sin identitet kapad, någon hade alltså skaffat en legitimation med personens namn och personnummer och ”bara” bytt ut bilden. Denna någon var en svensk kille i 25-års-åldern.

Jag säger inte att alla svenskar är tappade bakom en vagn men det kan irritera mig något så in i vassen att man drar alla invandrare över en kam och påstår att de är hemska samtidigt som svenskarna dras över en annan kam och anses vara fantastiska. Jag köper det inte. Jag tror att procentuellt så gör svenskarna mer skada i Sverige än vad invandrare gör.

Ibland önskar jag att fler kunde sätta sig in i situationen. Tänk om du var tvungen att lämna Sverige, ditt hus var inte längre någonting värt och allt du hade möjlighet att få med dig var en plastpåse med kläder. Inte ens barnen eller din partner får följa med, de är välkomna först när du lärt dig språket och fått ett jobb. Härnäst ska du hamna i ett helt nytt land, det är varmt varje dag (alltså 50 grader om dagen varmt, så olikt Sverige det bara kan bli) och du förstår inte ett ord vad någon säger. Ditt körkort gäller inte i detta land och du förstår inte heller hur samhället fungerar och du känner dig så otroligt vilsen.

Hur skulle du vilja bli bemött i den här situationen?

Tänk på det nästa gång du förbarmar dig över någon som inte är precis som du. Varför inte bjuda på ett leende? Varför inte fråga om du kan hjälpa till med något när personen ser förkrossad ut? Du har all möjlighet i världen att göra tillvaron bättre för dessa arma människor, se till och nyttja den chansen väl.

Sätt dig in i andras situation och sluta lev efter Sveriges stela levnadssätt. Det är okej att hjälpa andra och det är okej att vara trevlig. Till alla er som redan är där, ni som hjälper folk som behöver det: unga, äldre eller invandrare, ni är fantastiska! Fortsätt med det ni gör och visa andra hur man ska bete sig.

Jag hoppas och tror att vi en dag ska vara tillbaka i tankesättet, Alla människor är lika mycket värda för det är vi alla värda!

Av: Lisa Bengtsson
lisa.bengtsson@hotmail.com
www.lisabengtssons.com

Gillar

Kommentarer

Pauline,
jättebra skrivet!
lillafrokenhurtig.se
Rebecca Scherling
,
Yo go Lisa!!! Bra sagt där!
Lisa Bengtsson,
Tack snälla Rebecca! 😊
lisabengtssons.com
??? ? ?:* Neapocalypse - alternativ blogg & h
,
Men vad sjukt att dom bara kollade på dig!! :ccc Fy. :c svenskar är faktiskt inte så snälla <3
Carina
,
Så bra skrivet. Kramar till dig
Julia,
Fy, jag fick alldeles ont i magen när jag läste den första delen. Jag känner igen mig i sådana jobbiga situationer.. Väldigt bra skrivet! 😊 Julia Clevler magnific.se
magnific.se/
Lisa Bengtsson,
Tack Carina! Kram till dig
lisabengtssons.com
Fredrik Karlsson ,
En liten fråga bara, tror du menar och skriv det istället i så fall?. Att alla har rätt att bli behandlade lika istället för att skriva alla människor är lika mycket värda. Fler faldigt dömd pedofil/våldtäkts man/kvinna är personen värd lika mycket som en som inte har de anlagen i sig???. Det tycker iaf inte jag, men sen får var å en tycka som de vill...
None