Alla människor är lika mycket värda(?)

Klockan 04.23 en natt väcktes jag av min kära hund som var så kissinödig (han springer mellan mig och ytterdörren och krafsar när han verkligen vill ut) att han inte kunde hålla sig till morgonen. Jag hoppade i min härliga onepiece och vi tog en tur i duggregnet. Väl inne var jag pigg som en lärka och klickade in på Aftonbladet.se där jag hamnade på en ledarkrönika skriven av Somar Al Naher. För er som inte orkar läsa den så handlar den kort och gott om människor som invandrar till Sverige. Enligt lagen får de komma ensamma och först när de har lärt sig svenska och skaffat sig ett jobb så får familjen komma över.

I krönikan skriver Somar såhär: För tre år sedan införde Moderaterna ett så kallat försörjningskrav. Det innebär att den som har beviljats uppehållstillstånd först måste skaffa jobb och bostad innan hen får ta hit sin familj. Tanken är att reglerna ska snabba på integrationen i samhället genom en slags piska. Att sakna sin familj ska motivera människor att söka jobb. Men den strategin har visat sig ha en motsatt effekt.

Mina spontana tankar efter att ha läst den här krönikan blev:
1. Ett rejält illamående
2. Skammen över att vara svensk om det är det här vi syns med
3. Olycklighet, åt alla dessa stackars människor
4. Ilska, vilka idioter det finns i vår regering

Jag tycker att det är skitsvårt att lära sig danskan, jag kan läsa det till viss del men att prata, skriva eller förstå är för mig hopplöst. Då ska ändå svenska och danska ha vissa likheter sägs det..
Tänk då att komma från ett liv i rädsla och bli tvingad att lära dig ett helt främmande språk. Samtidigt har du då den här sinnesjuka piskan, som Moderaterna tycker är lämplig(...), och stressen över att hinna lära dig allt detta samtidigt som du kommer hem till ett tomt rum och vetskapen att din familj kanske inte klarar sig tiden ut. Jag tycker att det är så fruktansvärt brutalt att jag bara vill gråta.

Problemet stannar ju inte riktigt där, efter att man lärt sig svenska så är det även ett måste att skaffa jobb. Hur lätt är det då? När tom. svenska ungdomar och rutinerade äldre står i kö för jobben hur ska man då som invandrare med en halvknackig svenska kunna få chansen? Det är absolut inget illa menat mot invandrare utan mer mot arbetsgivare. Jag undrar hur ofta de egentligen drar alla över en kam? Hur ofta ett namn kan ha betydelse om man får ett jobb eller inte? Varför spelar det någon roll? Vad hände med Alla människor är lika mycket värda?

Om ni frågar mig så tycker jag att det här ett fruktanvsvärt sätt att "skynda på processen" eller vad de nu säger att det kallas? Ibland känns det som att vi styrs av ett gäng robotar som har missat att det faktiskt är människor det handlar om. Hur bra skulle du själv prestera om någon tog ifrån dig det viktigaste du har - familjen? Det handlar inte om att det är deras val, en flykt från ett land där du inte har chansen till ett liv är ett måste. Så varför, varför, varför måste det vara så brutalt och omänskligt?

Av: Lisa Bengtsson
lisa.bengtsson@hotmail.com

Gillar

Kommentarer

Yeye
,
"Alla människor är lika mycket värda" är en myt och saknar grund. Det har aldrig varit så och det kommer aldrig vara så heller.
Lisa Bengtsson,
Tyvärr har du helt rätt.. Men man hoppas ändå in i de sista att alla en dag ska betyda lika mycket, åtminstone att alla ska kunna behandlas med respekt och värdighet.
lisabengtssons.com