Beslutet som kunde gjort Ljungby intressant

Sluta säga NEJ till Arenabygget
- Beslutet som kunde gjort Ljungby intressant

Jag vet inte hur länge jag har mötts av Smålänningens rubriker angående arenabygget när jag loggat in på Facebook senaste månaderna, kanske ännu längre. Ena dagen utläser man ett stort JA, nästa gång ett stort NEJ och sen ett JA igen. Idag möttes jag av ännu ett stort NEJ. Suck.

Är alla kommuner såhär veliga? Jag vill minnas att det var likadant med tågrälsen som låg och skräpade och det tog många, många år innan det blev beslutat att den skulle tas bort istället för att börja användas. Likaså Stormens hus som var den knäppaste idé jag varit med om i Ljungby, ett stort hus som kostar multum och skulle finnas vid E4:an, och som jag fattade det inte fylla någon större funktion.

Jag förstår att allt kostar pengar och man kan inte göra allt. Men att renovera centrum, något som inte ens blev till det bättre i mina ögon, känns som ett dåligt val i jämförelse. Hade det inte varit bättre att bygga en stor arena och locka folk från mindre städer? Det handlar inte bara om att gynna hockeyn utan framförallt att locka folk till Ljungby.

Som jag ser det skulle staden få ett rejält lyft. Det skulle inte kännas lika grått att åka igenom Ljungby och kanske skulle man stöta på lite mer nytt folk än vanligt. Stämningen skulle utan tvekan bli bättre och kanske skulle Ljungby kunna bli ett litet Leksand eller Skellefteå där alla finner något gemensamt i hockeyn, en förening som både ger nöje, nytta och framgång.

IF Troja Ljungby är en stor anledning, kanske den största, till att Ljungby finns på kartan. Tänk så många gånger man träffat på folk och sagt att man kommer från Ljungby. De flesta ser ut som levande frågetecken tills man kläcker ur sig att hockeylaget Troja-Ljungby är från staden. Jaha, men varför sa du inte det direkt, då vet jag ju! Något i stil med det där brukar det låta.

Då är ju frågan hur många som vill resa över land och rike för att besöka en gammal och sliten hall? Jämför det med hur många som vill besöka en nybyggd arena för att se ett lag som krigar in i det sista. Ett gäng maskiner som verkligen aldrig ger sig.

Nu är jag inte helt insatt i ämnet men jag tar förgivet att Arenabygget handlar om att även rusta upp Sunnerbohallen. Ljungby har så mycket framgång när det gäller sport men staden ger inte den uppmärksamhet eller utveckling som krävs för att ta det stora klivet. Ljungby Friidrott har uppfostrat (och gör det fortfarande) många duktiga friidrottare, jag var med i starten men dessvärre blev jag aldrig en av de vi kan räkna in där… Volleybolltjejerna har varit enastående! Det finns massor av innebandylag, fotbollslag och då även hockeylag som faktiskt sätter Ljungby på kartan. Varför ska vi då ignorera detta?

Jag förstår att inte alla är intresserade av sport, jag är själv en av de som inte brinner för det, då lever jag ändå tillsammans med en hockeyspelare. Trots det måste man ibland se förbi sina egna intressen för att låta något annat växa. I sinom tid kommer även våra intressen att få ta plats i staden, men det kanske inte är dess tid än. Dessutom tycker jag att vi har ganska mycket annat i staden med tanke på dess storlek. Se bara på kära Ljungbergmuseet för att ge ett exempel.

Jag hoppas att kommunen snart slutar vela och att det nya bygget sätts igång. Kanske har jag för dålig koll för att egentligen skriva dessa meningar om Arenabygget men trots min insatthet är jag säker på att det skulle tillföra staden en väldans massa. Låt oss bara hoppas på att vi en dag kan få reda på om det stämmer.

Av: Lisa Bengtsson

Gillar

Kommentarer

Chek
,
Ja.. Troja är anledningen till att vi förutom att se på hockey, även stannar till när vi är där en matchdag för att tanka, gå på Max eller McDonalds, City Gross, Biltema e t c. Med andra ord vi nyttjar de näringar som Ljungby så gärna vill att vi ska göra vid Ljungbyporten. Och varför ? Jo för att Troja har dragit till sig vårt intresse...
Gustaf
,
Problemet denna gång var ju inte att kommunen inte ville. Kommunen var beredda på att gå in med halva summan av arenabygget, vilket skulle vara cirka 35 miljoner. Men på det villkor att "Näringslivet" skulle gå in med minst lika mycket. Angående renoveringen av torget så får jag lov att säga att jag tycker det blev betydligt mycket bättre. Ljungby centrum är fortfarande väldigt risigt och hela terraza-huset, månen m.m borde verkligen piffas upp också. Men eftersom inte kommunen äger huset längre så är det inte dem som ska lägga pengar på det. Jag håller med dig om att Sunnerbohov är i behov av renovering. Det säger även kommunen och det kommer nu istället att bli en renovering för omkring 10 miljoner. Jag tvivlar på att fler folk dock skulle börja gå på matcherna om arenabygget skulle bli av. Möjligtvis till en början men samtidigt skulle det kosta mer att gå på matcherna och trenden visar att publiksnittet sjunker över hela Sverige. Dem nya arenorna står halvtomma.
Lisa Bengtsson,
Jo det vet jag men samtidigt kan jag tycka att 35 miljoner är lite pengar om man jämför med att kommunen var beredd att gå in på med 100 miljoner till Stormens hus. Det var ju bra. Personligen tycker jag att det känns stelt och kalt men smaken är som baken och det är ju tur det 😊 Nej, de byggnaderna finns det andra som borde ta tag i.. Ja både Sunnerbohov och Sunnerbohallen är i stort behov av renovering. Personligen tycker jag det känns "onödigt" att slänga ut 10 miljoner på en tillfällig renovering om planen ändå är att bygga ny arena inom kommande år. Jag tror personligen att man skulle få mer folk till matcherna, många som skulle komma utifrån Ljungby. Men det är ju inget som går att visa om det är rätt eller fel det är bara en egen teori. Som du säger så finns det även fakta på att publiksnittet sjunker så man vet aldrig. Men jag tror att det skulle gynna staden överlag. Ju mer man rustar upp, desto mer intressant blir staden. Tack för din kommentar, roligt att få respons vare sig det är samma åsikter som jag har eller andra. 😊
lisabengtssons.com
Lisa Bengtsson,
Precis. Skönt att få veta att det stämmer och inte bara är en tom teori jag hade 😊 Låt oss hoppas att bygget snart drar igång, även om kommun och företag behöver några nya vändor med velande. Förhoppningsvis inser de att det går att vinna på i slutändan 😊
lisabengtssons.com
Christian Eriksson
,
Det folk fullständigt verkar missa är hur mycket annat gott ett Arenabygge kunde fört med sig. Jag tror att det hade höjt standarden även för andra sportföreningar i stan som också kunde haft sina tävlingar där, jag tänker ridsport, fotboll, dans och annat. Dessutom så hade vi fått en riktigt bra konsertarena för att kunna få hit lite större artistbokningar och få dit ännu mer folk i från andra städer. Dessutom så hade vi förmodligen fått en riktigt bra restaurang och pub, vilket vi är i väldigt stort behov av. Jag kan säga helt ärligt att jag alldeles säkert hade sett fler matcher med en ny arena......men det är ju bara jag! /Chrille
Lisa Bengtsson,
Precis Christian! Jag håller med dig till fullo. Det där med en stor konsertarena var smart! Det har inte ens mina tankar hamnat på än, bra där! Det drar ju såklart också in en hel del om man skulle kunna få dit bra artister, kanske bjuda på musikaler och på så vis låta teatern och musiken växa ännu mer i Ljungby. Ja en bra restaurang och pub hade inte skadat! Tänker du så gör förmodligen fler det! Tack för din åsikt Christian och ha en bra dag 😊
lisabengtssons.com