Bortanför rampljuset vinner man som ett lag

Idag kommer en måndagskrönika som legat och pyrt i många herrans år och som nu trillat ner på "papper". Det här är en krönika med mina egna åsikter och iaktagelser, kanske är det jag som är okunnig men lite såhär ser jag på den poänggalna nutiden..

Bortanför rampljuset vinner man som ett lag


Matchen mellan A och B slutade med resultatet 4-1 denna onsdagskväll. Matchvinnare blev X med sina 3 mål, utmärkte sig gjorde även Y med 1+2 och Z med 0+2.

Det där stycket skulle man kunna kopiera för att sedan ändra några ord och siffror samt byta ut variabler mot riktiga namn. Det är så enformigt det är i sportens värld idag. Tyvärr.

Under en fika med ett gäng ishockeyspelare för ett tag sedan utbrast någon plötsligt: ”Tänk om varken Elite Prospects eller Swehockey fanns, förstå vilket härligt spel och vilken glädje man skulle kunna ha då”.
Jag tycker faktiskt att det är sorgligt att poäng ska spela så otroligt stor roll idag även om jag såklart förstår att man måste ha ett system för att få det till en tävling och att mål är det viktigaste i en match då det är det som ger en vinst. Däremot måste ju något vara fel när världens bästa back har betydligt bättre poängstatistik än plus/minus-statistik? Är inte backens viktigaste uppgift att vara stabil och undvika mål i baken..?

Är okunnigheten stor inom sport idag eller hur kommer det sig egentligen att all uppskattning sitter i just målgöraren? Varför glömmer man bort slitvargen som alltid ger allt och som får så mycket smällar? Spelar det ingen roll att någon håller i hela uppspelet och är den som ser till att det faktiskt blir chans till en chans? Samtidigt kan det finnas spelare som ligger på topp i poängligan (och hyllas som bara den) utan att egentligen ha förtjänat en enda poäng – det kallas numera att snacka sig till poäng.

Man vinner som ett lag och man förlorar som ett lag. Åtminstone är det så det ska vara, så jag tror och hoppas att lagen känner – bortanför rampljuset. Det spelar ingen roll om man inom ishockey tittar i NHL, SHL eller Div 1. Det spelar inte heller någon roll om man byter sport till fotboll eller något annat för mål och poäng är fortfarande det som avgör vem som är bäst. Varför handlar allt om spelaren som satte avgörande målet när ett helt lag slet som djur för att vinna? Hur kan en målgörare som kanske bara stötte fram klubban eller foten vara den som hyllas varje gång?

Det här hade som sagt inte spelat någon större roll om man även hyllade de som slet i det tysta men efter att ha varit inne på hockeysida efter hockeysida och bläddrat i dagstidningar och kvällstidningar så märker jag hur äckligt fascinerade vi är av mål. Mål, mål, mål. Jag skulle vilja kontra med kämparglöd, spelsinne och ödmjukhet. Vad är egentligen viktigast? Hur tror ni själva att ett lag med endast målgörare skulle se ut? Personligen tror jag det skulle bli katastrof, de skulle aldrig ta sig fram till målet och få en chans att göra mål. Helheten är det viktigaste, alla pjäser spelar en så otroligt stor roll. Därför tycker jag personligen att de alla borde uppskattas med en mer rättvis fördelning än den vi ser i nuläget.

Jag har båda kategorierna i mitt liv, en som är en fantastisk målgörare och en som är en äkta defensiv pjäs. Båda två är helt fantastiska på det de gör, liksom alla andra karaktärer i ett lag. Varför är det medias rätt att avgöra att poänggörare alltid är bäst i laget? Det ska till en sjuhelvetes självkänsla för att inte tappa förståndet i denna poänggalna värd, att våga göra det man själv är bra på och inte falla för frestelsen att vara huvudpersonen som alltid syns mest.


Bortanför rampljuset vinner man som ett lag, inte som enskild individ.

Av: Lisa Bengtsson

Gillar

Kommentarer