"Du ska vara så hälsosam att det blir psykisk ohälsa"

Vad är egentligen hälsa? Jag har många gånger klurat kring detta oklara ord men nu tror jag att jag har funnit mitt svar. Hälsa är att må bra.

Jag undrar vem som har blandat in 15 träningspass i veckan och att inte äta några spår av kolhydrater i ordet hälsa? Det är just det som har förvirrat mig och kanske fler? Hälsa är att må bra. Att utnyttja ordet hälsa är precis det som gör att det blir till psykisk ohälsa. Det är inte normalt att vara utan kolhydrater vecka efter vecka i kombination med över 15 slitsamma träningspass i veckan. Visserligen kan jag inte allt om träning men jag förstår så pass mycket som att kroppen behöver energi för att orka och det får man inte av ett ägg, lite keso och någon skiva tomat…

I veckan gick jag igenom en föreläsning som handlade om hälsa och oj så förvånad jag blev. Det kändes enkelt när jag fick det svart på vitt: hälsa är att må bra. Skeptiskt nog tänkte jag ändå om det verkligen kunde vara så simpelt.
Under ett tårdrypande podcastavsnitt av ”Fredagspodden” med Hannah och Amanda hörde jag sedan den klockrena frasen: ”Numera ska man vara så hälsosam att det blir psykisk ohälsa”!

Helt plötsligt har jag stött på detta oklara ord så många gånger att jag nu förstår det.

HÄLSA är att MÅ BRA.

För mig är hälsa att äta god mat, godis och kakor i kombination med härliga promenader och något träningspass i månaden. Det får mig att må bra. Vad är hälsa för dig? Är det något som får dig att må bra eller något du känner dig tvingad till på grund av all hets du möter i sociala medier och på allt för många ställen i det verkliga livet. Tänk efter ordentligt nu. Vad får dig att må bra? Det är det du ska göra, det är hälsa för dig.

Missförstå mig inte nu genom att överdriva och säga att du ska jag ligga i soffan och äta godis dygnet runt för det får dig att må bra. Det vet vi nog alla att ingen mår bra av. Precis som att ingen mår bra av fyra träningspass varje dag.

Hälsa är alltså inte att svälta sig själv i kombination med att träna upp hela sin fritid (i verkliga ord bakom ryggen på dessa människor: att ligga på gränsen till ätstörningar). Det kallas istället för psykisk ohälsa. Att äta och träna efter sitt eget behov för att må bra, det är hälsa. Herregud så befriande det känns att inse det. Personligen tog jag ett djupt andetag och andades ut all ångest över att inte vara ”hälsosam” nog när jag insåg det här. Det är inte mig det är fel på, det är några få människor som påstår sig vara hälsosamma men som egentligen lider av psykisk ohälsa som ställer till det. Vi andra mår nog rätt bra ändå, om man bortser från all onödig press vi tvingar i oss i form av sociala medier.

Härmed vill jag bara meddela att jag ikväll kommer ta en härlig kvällspromenad och sedan njuta av god mat och kvällsfika – helt utan ångest för att inte vara hälsosam nog!

Glöm nu inte att fundera på vad som får just DIG att MÅ BRA och se sedan till att vara hälsosam på rätt sätt. Du vill ju inte hamna i den psykiska ohälsan… No. No. Big NO!

Gillar

Kommentarer

Erika Bengtsson,
Klockrent Lisa! Ha det så bra och njut av kvällsfikan. Kram Erika
None
Vilma Schmidt,
Riktigt bra krönika Lisa!!:)
nouw.com/vilmaschmidt
Carina,
Så bra Lisa! Kram Carina
None
Lena,
Så bra och så sunt skrivet
None
Lisa Bengtsson,
Tack snälla mamma <3 Hoppas du har en härlig helg och så kul att Måns vann! 😃
lisabengtssons.com
Lisa Bengtsson,
Tack snälla Carina! Kram!
lisabengtssons.com
Lisa Bengtsson,
Tack snälla Vilma! 😊
lisabengtssons.com
Lisa Bengtsson,
Tusen tack Erika! 😊 Den njöt jag av till fullo 😉 Ha det toppen så hoppas jag vi ses snart! Hälsa familjen 😊 Kramar
lisabengtssons.com