Krönika: Det börjar likna någon slags mardröm

Innan ni fortsätter läsa vill (läs: begär) jag att ni lyssnar på den här låten (via Youtube eller Spotify här nedanför). Låten är inspelad på Dackeskolan i Tingsryd år 2015.

Kalla kårar. Rysningar. Ilningar i hela kroppen. Om det är såhär vår nästa generation resonerar så är jag inte ett dugg rädd för vad som kommer hända med vårt land, vår värld, i framtiden. Om den här medvetenheten och värmen finns i 98% av världens ungdomar så tror jag vi har en stor möjlighet att ta oss igenom den här mardrömmen. Låten heter ”Sent i december” och spelades gissningsvis in någon gång i december (2015) för att samla in pengar till musikhjälpen. Tjejerna som sjunger heter Hilma Wiberg och Louise Ygdevik och tillsammans med Frida Ekström-Jöe och Robin Brevestedt har de skrivit texten. Sångtexten som troligtvis är skriven för snart ett år sedan. Vet ni vad det otäcka är? Vi har fortfarande inte vaknat upp ur den här mardrömmen… Jag skulle mer vilja säga att vi har fallit in i en djupare sömn och, om möjligt, upplever ännu fler hemskheter. Är jag orättvis när jag säger vi? Jag är nämligen så lyckligt lottad. Jag svävar på rosa moln och har aldrig mått bättre i mig själv. Jag vågar gå ut på en kvällspromenad i området där jag bor och jag kan sova gott om natten med vetskapen om att min familj mår bra. Samtidigt sker terrorattentat efter terrorattentat, familjer flyr fortfarande sin trygghet, sitt hem, och utanför varje ICA-butik sitter en dämpad och sliten tiggare med en trasig pappmugg som sitt sista hopp. Mitt hjärta smärtar något enormt av allt otäckt som sker i världen och jag kan inte ens föreställa mig hur det skulle vara att faktiskt leva mitt i den här mardrömmen, jag blir ju mörkrädd bara jag hör talas om den… På tal om mörker, det tar emot att säga det men sommaren närmar sig sitt slut. Höstmörkret smyger sig närmare inpå och innan vi vet ordet av det så har första snön fallit.

”Sent i December faller första snön
Barnen leker o lever sin dröm
Jag tror vi har det för bra för att fortfarande se
Dom som till skillnad från oss faller ännu längre ner”

Lyssna på låten varje gång du glömmer bort vilken mardröm vissa människor just nu lever i. Jag vill inte att du ska lyssna för att må dåligt. Jag vill att du ska lyssna för att återfå medmänskligheten. För att få mod till att titta den nedstämda människan utanför ICA i ögonen och ge minst ett leende. För att du ska skänka ett par vantar till den som inga vantar har. För att du ska inse att du är en av få som har det riktigt bra, alla är definitivt inte lika lyckligt lottade.

”O vi försöker sprida värme när vinter drar över vårt land
Så kom o hjälp oss o sprida glädjen kom närmre håll om varann”

Om tre unga tjejer och deras musiklärare är såhär kloka så måste väl ändå vi också kunna vara det? Ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid och det här är en omöjlig situation - en mardröm - som jag vet att vi tillslut kommer att besegra tillsammans, med kärlek.

Gillar

Kommentarer