Krönika: I wanna make money while I sleep

Såhär ser mina CV ut, vet dagens ungdomar ens vad ett CV är?


För ett tag sedan läste jag en krönika som satte grädden på moset över det jag så länge funderat på att skriva. Krönikan skrevs av Martin K Lindén och handlar om dagens lata ungdomar som inte orkar jobba.

Martin skriver bl.a. att ungdomsarbetslösheten har legat kring 20-25 procent de senaste åren och att anledningen inte är att det saknas jobb. Tro mig Martin, jag hör dig. Jag ser detta bland så många ungdomar idag. Jag har hört hur det snackas på grundskolan, högskolan och av olika arbetssökande. Drömmen är inte längre ett heltidsjobb. De flesta vill jobba så lite som möjligt men tjäna minst en heltidslön. Drömmen verkar vara att tjäna pengar på tv-spel, blogg eller att vara B-kändis. Lite skrämmande måste jag erkänna.

Ace Wilder gjorde succé i Melodifestivalen 2014 med låten Busy Doin’ Nothin. Här kommer några av de första raderna:
I am, not made for working overtime
And you know
Don't even like the nine to five
I wish all those lazy days were everyday
And you know
Wouldn't want it any other way

Inte konstigt att låten slog igenom med sådan kraft då det verkar vara lite av mottot i ett flertal av dagens ungdomar. Själv började jag arbeta strax innan jag fyllde 15 år och har aldrig varit helt sysslolös sedan dess. Det har inte alltid varit roligt att gå till jobbet, ibland har arbetsuppgifterna varit världens tråkigaste, ibland har arbetstiderna varit fruktansvärda och i något enstaka fall har det funnits en kollega som varit mardrömsliknande. Hur illa det än har varit har jag bitit ihop tills jag haft ett nytt jobb, det bästa sättet att få ett jobb är trots allt att ha ett jobb.

Många ungdomar idag verkar dock ha Wilder’s refräng som livsmotto:
Don't wanna work, work, work
I wanna make money while I sleep
Don't wanna work, work, work
I wanna make money while I dream

Tråkigt nog skulle jag kunna peka ut ett helt gäng som passar in på Martins krönika och Ace Wilders låt. Vissa fullt medvetna och andra lyckligt omedvetna. Det finns nog gott om curling-mammor som kommer att invända och skydda sin lilla ängel, en ängel som kanske inte har jobbat mer än två veckor i sitt 20-åriga liv men det finns alltid ursäkter till det.

Att jobba som ungdom är inte alltid roligt. Tro mig, jag var inte överstimulerad när jag stod vid en maskin och tryckte på en knapp så fort den stannade. Jag älskade inte heller att klippa ner grenar ute i skogen en halv sommar men alla dessa (för mig) tråkiga jobb har gett mig bra erfarenheter och förmågan att veta vad jag vill samt uppskatta ett jobb. Ju längre vissa av dagens ungdomar väntar med att testa på diverse skitjobb, ju längre tid kommer det ta att hitta rätt. Mitt drömjobb kan vara en annan persons skitjobb – enda sättet att ta reda på det är att jobba! Något som de arbetsvilliga ungdomarna som går i mina fotspår lär sig i nuläget, fortsätt kämpa – det kommer vara värt det i slutändan!

Avslutningsvis kommer ännu ett stycke ur Ace Wilders låt:
You may, not approve of my lifestyle
And while, you working I´ll be living life
So you, can call me lazy if you like
Don't care, this is the story of my life

Och vet ni vad latmaskar, på ett sätt skiter jag fullständigt i er livsstil eftersom dem enda som blir lidande är ni själva och era stackars föräldrar som får betala för er. Personligen ser jag inte hur endast datorspel och sömn kan roa en individ år efter år och kallas att "leva livet" men det står för mig. Det enda jag vet är att ju fler år som går, desto svårare blir det för er att ta tag i ert riktiga liv.

Lycka till alla ungdomar där ute och snälla, motbevisa mig! Förhoppningsvis jobbar ni just nu på ett grymt CV samtidigt som ungdomsarbetslösheten snart ligger på 10-15% istället.

Läs också Martin K. Lindéns krönika här: http://nyheter24.se/debatt/868480-martin-32-det-ar-dags-att-ni-inser-att-youtube-inte-ar-ett-jobb-era-lata-snorungar

Hela texten till Ace Wilders låt, Busy Doin’ Nothin, hittar ni här: http://www.svt.se/melodifestivalen/artister/2014/ace-wilder/ace-wilder-busy-doin-nothin-latens-text

Min krönika publicerades för första gången på VxoNews, ni hittar den här: http://lisa.blogg.vxonews.se/kronikor/kronika-drommen-ar-inte-ett-heltidsjobb/

Gillar

Kommentarer