KRÖNIKA: Kvinnor får inte köra bil och ska enligt lag ”ta hand om sin man” – en feministisk uppenba

Jag skäms över att erkänna min tidigare okunskap och blindhet. Jag har nämligen aldrig tidigare sett mig som feminist. En feminist för mig innebar att vara en kvinna som ville ha samma rättigheter som män i allt, där mycket av det jag tidigare läst (definitivt inga vettiga texter...) har handlat om det extrema, att kvinnor inte heller ska behöva raka bort hår från ben, könsorgan eller under armarna, att inte behöva sminka sig mm. Sådana ytliga saker som jag då tänkte att; ”det är väl självklart att alla får se ut och göra som dem vill”.

Tidigare har jag inte heller förstått poängen med att killar är feminister. Mycket för att andra extrema feminister (eller om media valt att vrida det så) har fått det att framstå som att feminism innebär att kvinnor ska bli de överordnade och män de underordnade, min tanke då var att det inte blev jämlikhet - vi skulle bara byta plats på vem som var i den utsatta positionen.

På min senaste kurs har jag än så länge läst två böcker som har fått mig att känna en galen AHA-känsla!(!!)

Tänk att misshandel i hemmet blev ett brott först år 1982 och att våldtäkt inom äktenskapet var lagligt fram till år 1965 i Sverige och först år 1919 beslutades att även kvinnor skulle få rösta i riksdagsvalet.

Vet ni vad som är ännu sjukare än att kvinnor i Sverige har haft så dåliga livsförhållanden bara under våra föräldrar samt mor- och farföräldrars tid? Att kvinnor i vissa länder fortfarande har det så illa. I Saudiarabien får kvinnor inte köra bil (lagen togs nyligen bort men enligt tradition ska de fortfarande inte göra det) och vid arv får de ut mindre än sina bröder. I Jemen måste gifta kvinnor gå med på att ha sex när mannen vill det och även i lagen står det att mannen har rätt till att bli "omhändertagen av sin fru". Dessutom får hon inte lämna hemmet utan sin hans tillstånd. I Libanon kan du slippa att bli straffad för våldtäkt om du väljer att gifta dig med ditt offer. I Nigeria är det lagligt att slå sin fru för att lära henne ett och annat…

Idag har vi med andra ord kommit en bra bit i Sverige men trots det så är det 82 % mammor som tar ut föräldraledigheten, en högt uppsatt chef får olika lön beroende på hens kön och en kvinna som klär sig "utmanade" kan fortfarande få skuld i en våldtäkt. Hur sjukt är inte det? Det gäller även småsaker som att en man som diskar får applåder medan en kvinna som diskar bara gör det hon förväntas göra, hallå - det är år 2017!? Vi har mycket att jobba på här i Sverige men framförallt i andra länder där kvinnor far riktigt, riktigt illa.

I den här misären och i min uppenbarelse kring förlusten av flera års feminism var det lite smått komiskt nog den internationella kvinnodagen tidigare i veckan, den 8 mars, och för första gången någonsin har jag firat dagen som är tvättäkta feminist. Äntligen!

Om du, precis som jag (ber återigen ursäkt för min hopplösa okunskap - pinsamt, jag vet men kanske kan det få någon mer att öppna ögonen!) har missuppfattat allt som har med feminism att göra så kan du avslutningsvis få en definition av en feminist:

Feminist;

  1. person som stödjer jämställdhet
  2. medlem i en feministisk organisation
  3. någon som tror på social, politisk och ekonomisk jämlikhet mellan könen


Nå, vare sig du är ung eller gammal, fattig eller rik, kvinna eller man; visst är du feminist?

Gillar

Kommentarer