Krönika: Mål är guld och gröna skogar men ”lite” fel i +/- bryr väl ingen sig om?

Nu har jag bitit ihop länge nog, mina tänder kommer fara och flyga till höger och vänster om jag fortsätter bita med den här kraften. Notera att det som följer här är en förbannad hockeyfrus frustration. Min kära fästman är en lagspelare av helt annan rang och firar i nuläget vinst med sitt lag. Hade han varit hemma hade han istället satt stopp för den text jag nu kommer att skriva…

Ikväll fick jag nämligen nog. Än en gång blev det fel på plus- och minus-statistiken. Detta vet jag eftersom det alltid är en bidragande faktor för hur min framtid ser ut. För tänk om det skulle fortsätta såhär, tänk om det blir fel på 1 plus i statistiken varje match under resten av säsongen. Säg att en spelare har #81 och en har #91 (och tröjorna fastnar innanför byxorna som vanligt - går ej avgöra vem det gäller, speciellt inte om namnet står under siffrorna!). Då skulle det olyckligtvis kunna röra sig om 100 poängs skillnad i +/-statistiken. Visst blir det påtagligt hur mycket roll ett ”litet” fel kan göra när man ser det så…?

Jag menar inte att lägga någon skuld på fantastiska eldsjälar som ställer upp och bland annat sitter i sekretariatet match efter match. Ni är helt fantastiska och så oersättliga – det är inte er jag är irriterad på och jag hade inte kunnat göra ert arbete bättre. Det jag är frustrerad på är HockeyAllsvenskan som inte tar tag i detta uppenbara problem som har pågått under alla de år jag har varit med på hockeyäventyr. Det har kanske inte blivit fel i varenda match men i alldeles, alldeles för många. Förmodligen irriterar det här mig lite extra mycket då det inte finns ett enda år som den här felaktiga statistiken har jämnat ut sig och olyckligtvis i vårt fall så finns det inte heller något år där den fel-skillnaden har visat sig sluta positivt.

Hade jag själv suttit i sekretariatet hade jag aldrig hunnit med att få ner rätt spelare, fram och bak. Däremot tycker jag att man borde granska alla målsituationer, med mål, assist samt plus och minus innan man slutför matchen. Jag kan tycka att det borde finnas en anställd inom HockeyAllsvenskan som går igenom de allsvenska matcherna och om allt är rätt innan den definitiva statistiken ”renskrivs”. Det är nämligen möjligt tack vare att alla matcher filmas och med tanke på hur viktigt det är med statistik idag så tycker jag det ska vara en självklarhet. Jag förstår inte varför mål är det enda som räknas? Ibland känns det nämligen som att det är så. Det slarvas helt makalöst mycket med plus/minus och ibland även med assist. Det är absolut inte okej i Sveriges näst högsta liga där de flesta spelarna faktiskt försöker försörja sig genom det här yrket och offrar betydligt mer än man gör i många andra branscher.

Jag tycker det är så otroligt frustrerande när spelare inte får den statistik de förtjänar. Tänk bara förra matchen där Oscar Holst stänkte in det avgörande 5-4 målet i Umeå och fick rubriker lite varstans – tänk om det hade visat sig att Oscar inte ens var inne på isen utan det var Emil Forslund som gjorde målet. Hur pinsamt hade inte det blivit? Nu var detta ett riktigt dåligt exempel, Oscar gjorde det avgörande målet och är värd all hyllning han får men det är principen. Mål räknas som guld och gröna skogar men om +/- stämmer bryr sig ingen om. Förutom eventuellt när veckan ska sammanfattas. Då kan det plötsligt spela roll för skulle det visa sig att ingen back gjort mål eller assist då måste ju ”Veckans lag”-komikerna behöva gräva djupare och kanske till och med leta i plus-statistiken. Den med mest plus i veckan skulle troligtvis komma med då, men haha på er. För den stämmer säkert inte ens. Så illa är det. Turligt nog för er så finns det i princip alltid någon back som gjort poäng så ni behöver inte leta efter den som gör sitt defensiva jobb bäst utan fortsätt ni med den enkla vägen som vanligt.

Nej, fy skäms HockeyAllsvenskan. Gör om gör rätt. Ska ni ha med statistik som påverkar spelares löner så får ni faktiskt hitta ett sätt som fungerar.

Nu hör jag en nyckel som vrider om låset på vår röda dörr. Bäst att lägga ut den här krönikan innan min ödmjuke hälft övertalar mig till att radera texten och fortsätta bita ihop. Den här gången påverkade det alldeles för många spelare för att det ska vara värt en sönderbiten tand. Härmed skickar jag ett besviket minus till HockeyAllsvenskan och en uppmaning att hitta en fungerande lösning på ett (i min värld) oerhört stort problem.

Gillar

Kommentarer