Krönika: Undra vem som är kvinnan i det samkönade äktenskapet?

I dagens samhälle diskuteras jämställdhet mellan det ena och det andra hejvilt. Dagligen skådar jag texter där han, hon och hen diskuteras. Sidor med fokus på att föra samman svenskar och invandrare duggar tätt emellan och trots att homosexualitet är accepterat så försöker vi alltid övertala oss att den ena trots allt är lite mer kvinnlig än den andra.

Med ett långt, skinande hår och med smink som förtydligar dragen i ansiktet lyser personen upp hela rummet. Personen har en rosa långklänning och höga klackskor, under armarna och på benen är håret helt bortrakat och lenheten glänser lång väg. Personen håller ett glas vitt vin i handen och kompletterar med rosa, långa naglar.

Med ett snaggat huvud, en vit t-shirt och lösa jeans ser vi en annan person stå tryggt med en öl i handen, personen blickar självsäkert ut över rummet. När personen lyfter armen ser vi lite hår sticka ut från t-shirtens kant. Ansiktet är helt omålat och de buskiga ögonbrynen verkar aldrig ha plockats.

Om jag skulle säga att det första stycket handlar om en kvinna och det andra om en man, skulle du bli förvånad då? Nej, det skulle du inte. Om jag istället säger att det första stycket handlar om en man och det andra om en kvinna, skulle du bli förvånad då? Ja, det skulle du.

Vet ni varför jag känner att jag så självsäkert kan säga att ni reagerar? Jo, eftersom att det är den genusindelningen som idag finns i vårt samhälle. Det är bland annat handlingarna ovan som skapar genus, som gör att vi vet vilka människor vi ska placera i kategorin kvinnligt respektive i manligt.

Vi har bestämt att om du upprepande gånger utför vissa handlingar så kan vi tydligt se vem som är kvinna och vem som är man. Om en kvinna skulle utföra handlingarna i stycke 2 så skulle vi bli väldigt obekväma och fundersamma eftersom det avviker från normen. En man som beter sig utifrån stycke 1 kommer med stor sannolikhet inte vilja vistas i några testosteronfyllda omklädningsrum då glåporden kommer att hagla. Varför är det så? Jag förstår att det är något som har skapats redan sedan tiden innan oss och även med tanke på hur samhället ser ut idag men jag tycker ändå att det är lustigt. Vi har så tydliga indelningar på vem som är kvinna och vem som är man och många människor reagerar så fort dessa riktlinjer inte följs, alla blir inte arga men alla reagerar på ett eller annat sätt. Alla förväntar sig att du är på ett visst sätt och majoriteten förväntar sig även att du dras till det motsatta könet. Det är det som anses vara mest naturligt.

På ett sätt skulle jag dock vilja säga att de flesta av oss idag accepterar homosexuella, framförallt i jämförelse med för ett par år sedan. Å andra sidan skulle jag vilja säga att vi inte gör det. Varför då? För nu syftar jag inte på alla extremister som går runt och hatar utan på alla oss som tror att vi accepterar homosexualitet men som samtidigt ställer oss frågan: Undra vem som är kvinnan och vem som är mannen i det här samkönade äktenskapet? För visst har vi alla tänkt den tanken när vi mött ett homosexuellt par? Jag har i alla fall aldrig hört talas om någon som inte tänkt på detta sätt vilket leder till att vi ändå försöker hitta en, för oss, logisk mening med att två personer av samma kön har blivit förälskade. Vi försöker ändå få det att gå ihop med att det på ett eller annat sätt ska finnas manligt och kvinnligt, någon form av heterosexualitet i relationen. När man tänker på det så har vi kanske inte kommit så långt i vårt tänk som vi tror? Jag har absolut inget emot samkönade relationer och tycker att alla ska följa sitt hjärta och därför skäms jag när jag inser att jag alltid tänker på detta sätt, att en partner ska vara mer kvinnlig och den andra mer manlig oberoende av vilka biologiska kön som ingår i relationen. Det behöver ju faktiskt inte vara så men jag är ändå så otroligt inställd på att det är så det är.

Och vilka är det egentligen som har bestämt att en tjej som ligger med mer än 30 personer ska hånas och få en negativ benämning i form av slampa samtidigt som en kille som har legat med fler än 30 personer ska anses vara cool och få en positiv benämning i form av hingst? Varför kan samma handling framstå som något positivt för det ena könet och som negativt för det andra?

Sverige är ett land som har kommit långt med jämställdhet, mellan kvinnor och män, mellan heterosexuella och homosexuella samt mellan svenskar och utländska. Vi har kommit långt i jämförelse med andra länder men vi har absolut inte nått hela vägen fram. Långt ifrån. Vi accepterar våra rådande normer och så fort någon avviker så tycker vi synd om den personen som bara måste vara förtryckt. Ilska kan väckas till liv för att någon inte är likadan som oss. För vem har inte kopplat tiggare till organiserad brottslighet? Vem har inte sagt att en kvinna som går runt med hijab är tvingad till det och tycker synd om henne? Hur kommer det sig egentligen att vissa personers likhet resulterar i att de anses vara mindre individuella? Varför anser vi att en tjej som går runt i bikini är sig själv samtidigt som en tjej i burkini anses vara förtryckt?

Krönikan publicerades först på min blogg hos VxoNews, ni hittar den här: http://lisa.blogg.vxonews.se/kronikor/kronika-en-tjej-i-bikini-ar-sig-sjalv-men-en-tjej-i-burkini-ar-fortryckt/

Gillar

Kommentarer