Like a Swede - A Way of Living

Det är sällan man får sig ett så gott skratt av en video som samtidigt ska förmedla ett budskap. Här kan man dock inte låta bli, jag varierar mellan att småle till att skratta till att häpnas över hur bra de har lyckats med den här videon! Like a Swede symboliserar Sverige och är skapt för att visa hur bra vi faktiskt har det, vare sig vi tillhör den rikare delen eller inte. Alla har rättigheter till bl.a. semester, lön och mamma(-pappa)ledighet, något vi ser som en självklarhet även om så inte är fallet överallt i världen.

TCO har tagit initiativet att få oss svenskar att lära oss mer om den unika modell som skiljer Sverige från alla andra länder. Personligen har jag väldigt dålig koll och jag tycker alltid att det är intressant att lära mig nya saker. Att staten har lämnat över ansvaret till fackförbund och arbetsgivarorganisationer för att de tillsammans ska förhandla om villkoren på arbetsmarknaden var nytt, åtminstone för mig, även om det låter ganska logiskt. Det är det här som kallas den svenska partsmodellen och resultatet är kollektivavtalen. Där hittar vi ju också alla privilegier som vi tar för givet – lön, semester, avtalsförsäkringat mm.

Sprid filmen och slå ett slag för Sveriges arbetsmarknad, videon är ju helt fantastisk och den är värd varenda sekund och delning. Snappsvisan på slutet är kanske också något man skulle träna in till semestern? Like a Swede.

Gillar

Kommentarer

Ulrika,
Rolig video men med ett ett bra budskap haha 😃 Sv: Ja, men hundar i alla storlekar funkar bra 😉
blogg.improveme.se/lovisaulrika/
Lisa Bengtsson,
Eller hur, haha! 😊 Ja det håller jag med dig om 😊
lisabengtssons.com