Måndagskrönikan: Mammor: NEJ till hackande, JA till stöttning

Mammor: NEJ till hackande, JA till stöttning

Mötet med toastolen blev ganska mycket längre när jag fick upp Twitter och möttes av en storm av tweets där min favoritförfattare, Camilla Läckberg var inblandad. Anledningen var en krönika av Linda Skugge, eller rättare sagt ett väldigt långt hån, riktat till Camilla.

Vill ni läsa mer om allt detta innan ni fortsätter på min krönika så finner ni krönikan av Linda Skugge HÄR och lite av Camillas svar HÄR.

Jag är själv varken kändis eller mamma så kanske borde jag inte ens ha åsikter om det här… men som ni säkert förstår så har jag det ändå! Det jag kan ställa mig väldigt frågande till är hur någon kan bestämma vad som är rätt och fel? Hur kan en kvinna/kändis(?)/journalist avgöra vad som är perfektion, vad som ger trygghet och vad som förstör ett barns liv? Vad får henne att tro att hon är så mycket klokare än alla andra människor i världen?

För er som inte orkat läsa mer om detta så handlar det lätt sagt om hur privat man ska vara som mamma. Enligt Linda ska man vara superprivat, ingen i släkten får ha en öppen instagram då Linda inte vill att någon ska veta vad hon och hennes barn gör samtidigt som Camilla själv har en öppen instagram och inte heller sätter gränser för andras sociala medier. Dessutom delar Camilla med sig av sitt liv samtidigt som Linda enligt sig själv är väldigt privat.

Personligen tänker jag såhär;
1. Vem är ens Linda Skugge? Jag är själv krönikör men har aldrig läst något av henne tidigare, efter att ha läst den här krönikan förstår jag visserligen varför…
2. Vem vill ens följa någon på instagram som är SUPERPRIVAT? Ett mjölkpaket eller en gardin är ju inte så intressant… (Nu följer jag inte Linda på instagram och vet därför inte hur hennes flöde ser ut men ordet SUPERPRIVAT får mig att tänka i de här banorna…)

Personligen älskar jag istället det här tänket;
1. Att som offentlig person dela med sig av sitt liv, jag tror att barnen skadas betydligt mindre av det om allt är som vanligt, för de och för omvärlden. Jag menar, hur många har läst något taskigt om Camillas offentliga son Charlie? Jag har då aldrig gjort det!
2. Hur man än vill uppfostra sitt barn och hur mycket man vill dela med sig av de i form av bilder, video mm. är väl något som är upp till varje förälder? Vissa vill gärna se lyckliga barn på bilder, andra kan trycka på Avfölj. Spelar det någon roll om man är en kändis eller ”vanlig” person, kan man inte få göra som man vill ändå? Jo, det tycker jag att man kan!
3. Jag älskar att Camilla är så självsäker och istället för att vara elak mot Linda (något hon nästan gjort sig förtjänt av efter påhoppet) så väljer hon att förklara på ett pedagogiskt sätt innan hon avslutar med: Jag är en bra mamma och är det utifrån mina egna värderingar. Precis som Linda säkert är. Och slutligen – en reflektion som jag gjort så många gånger – VARFÖR detta ständiga hackande och skuldbeläggande mammor emellan, borde vi inte stötta varandra istället?

Jag är som sagt varken känd eller mamma men den dagen jag blir det sistnämnda hoppas jag innerligt att jag kan bli en lika bra mamma med lika bra värderingar som Camilla Läckberg har. Grattis Camilla, du har nu tagit steget från min favoritförfattare till en stor förebild.

Av: Lisa Bengtsson

Gillar

Kommentarer

Hanna Eriksson
,
Linda Skugge är en av Sveriges "mest kända" feminister. Hon har skrivit många läsvärda böcker och krönikor som jag kan rekommendera (även om du inte gillade just denna)!