Måndagskrönikan: Vad i helskotta har jag gett mig in på?

Vad i helskotta har jag gett mig in på?


Första dagarna på det nya året är här och alla fokuserar på att göra klart sina mål och nyårslöften och därefter lägga upp planeringen för att klara av att hålla dem, åtminstone de första veckorna.
Jag lovade mig själv dyrt och heligt att inte ha några löften i år, jag vet att jag ändå inte klarar av att hålla dem. Minuterna innan tolvslaget plockade sambon dock fram lappar och ville att vi skulle ange tre nyårslöften var… Then so be it.

1. Jag ska återuppta skrivandet igen.
2. Jag ska bli lagom hälsosam och komma igång med träningen.
3. Jag ska försöka sätta mig själv först, åtminstone ibland.

Löfte ett försöker jag med nu, trots att jag inte har en färdig text i skallen så försöker jag stappla mig fram, mening för mening och sen får det bli som det blir. Det är åtminstone en start.

Löfte två började jag med tidigare idag. Som många andra släpade jag mig till träningsanläggningen… Jag tog på mig bikinin och bestämde att simning blir en start som kör slut på mig lite lagom. Trappstegen ner i poolen var som vanligt en pina, med vatten precis ovanför naveln kippade jag efter andan och tog mig fram genom att stå på tå och sakta jobba mig framåt. Tillslut tog jag ett djupt andetag och doppade mig. Fy sjutton så kallt, var första tanken. Andra tanken var något liknande: ”Vad i helskotta har jag gett mig in på?”. Under de första två minuterna i poolen gör jag inget annat än och ångra mig, jag tycker att några kilo extra och lite värk av att ha spenderat för många timmar i soffan är väldigt värt… 5 minuter senare har jag simmat de första två längderna och jag kippar fortfarande efter andan, inte för att jag fryser utan för att jag är helt slut. En timme senare klev jag upp ur poolen, väldigt öm i nacken men med ett leende som måste fått alla att undra vad som egentligen hänt mig i poolen. Så nöjd var jag efter mitt första träningspass på flera månader, nu är det dags att få in det i vardagen, igen!

Löfte tre är något N bad mig att ha med. Hur det ska gå med det vet jag inte, men jag ska åtminstone försöka. Jag har så svårt att sätta mig själv först och vill hellre se till att alla andra mår bra. Detta är verkligen på gott och på ont. Det låter som att jag är världens snällaste när jag agerar på detta vis men så är inte fallet, att jag inte gör vad jag vill gör ju även att jag blir väldigt sårad när jag själv hamnar i andra hand hos andra. Om jag själv fokuserar på mig så kommer jag ha mer förståelse för att andra också gör det. Det är åtminstone min förhoppning, jag tror och hoppas att detta kan ge mig sinnesro på ett helt annat sätt.

Nu har ni fått se min lista med de tre löftena. Nu får det bära eller brista, förhoppningsvis kan det hålla i sig de första veckorna och sedan lär de vara som bortglömda eller så håller jag mig på banan och får inte det i vardagen.

Jag tror att det är viktigt att ha löften som går att uppnå. Att ha ett löfte i stil med: ”I år ska jag bli miljonär” kanske är lite svårare att hitta rätt motivation till. Nåja, det är upp till var och en. Lycka till med era nyårslöften, om ni har några.


Av: Lisa Bengtsson

Gillar

Kommentarer

shazi,
Lisa Bengtsson,