Mini Maestros – En hyllning till barns stora förmåga


Är det möjligt att på bara fem veckor få en grupp med små förskolebarn, som aldrig spelat piano förut, att tillsammans framföra ett klassiskt stycke på en konsertscen? I Folksams projekt Mini Maestros tar en barngrupp från förskolan Klara i Stockholm sig an just den här uppgiften. Tillsammans med dirigenten och tonsättaren Jan Risberg, musikpedagoger och förskollärare ger sig barnen iväg på ett stort musikaliskt äventyr. Ett äventyr som präglas av lust och glädje samt tron på barns stora förmåga.


I videon ovan kan du följa med och se mer av uppdraget! Du får bland annat följa med i den första veckan då ett antal pianon ställs in på förskolan. Barnen får bekanta sig med instrumenten och lyssna till musikstycket, Gymnopédie No 1 av Eric Satie. Under samlingar görs enkla rytmikövningar och man arbetar med taktövningar för att få barnen att tänka och känna rytmen i stycket. Med färgkoder, klanglådor och pedagogiska ramsor tar man succesivt små steg framåt. De får också åka på musikaliska utflykter till bla. Kungliga Operan och till slut, efter fem intensiva, tålamodsprövande och inspirerande veckor är barnen redo för sitt livs konsert.

"Projekt Mini Maestros är en underbar hyllning till barns stora kreativitet och en skildring av att barn klarar långt mer än man tror."

Varje del av projektet, från de första trevande tangenttryckningarna, till framförandet av stycket på konsertscenen har dokumenterats. Det har resulterat i ett antal filmer, från reklamfilmer i TV till en längre dokumentär redogörelse av hela den musikaliska resan. Det här är ett sponsrat inlägg och personligen anser jag att det är ett helt fantastiskt projekt som Folksam har dragit igång, jag kan inte låta bli att le genom hela videon! :)

Gillar

Kommentarer