OM ålder bara är en siffra

23 år gammal. Eller?

Ska man vara ute och festa två gånger varje helg när man är i den här åldern? Är man pensionär bara för att man irriterar sig på grannar som spelar hög musik med rejäl bas? Behöver man träna flera pass i veckan för att förebygga inför kommande år?

Vissa dagar känner jag mig som en vilsen 15-åring, andra dagar känner jag mig som en 75-åring som ser framemot en lugn kväll i soffan samtidigt som värken ilar i ryggen.

Jag lider av ganska taskig migrän och brukar vara helt borta 4-6 gånger i månaden. Därför blev jag mäkta less när våra grannar flyttade in med sitt enorma bassystem. Jag skojar inte när jag säger att hela jag hoppar upp och ner i soffan av dess dunk. Helt otroligt. Dessutom sätter det igång migränen och när jag då lyssnat/känt vibrationerna av grannens bas i en sisådär åtta timmar vissa dagar så blir jag verkligen irriterad. Betyder det att jag är gammal?

Varför kopplar man alltid irritation till en granne som spelar hög musik med att man är gammal? Det är inte första gången jag har en granne som spelar så hög musik, med bassystem och inte heller första gången någon kallar mig gammal för att jag irriterar mig på det.

Då ställer jag mig ett antal frågor. Reagerar inte andra människor på sådant? Accepterar alla andra att grannen spelar musik (framförallt med det här jävla bassystemet som får lägenheten att röra på sig) långt in på natten när man kanske ska stiga upp och jobba tidigt dagen efter? Har de här människorna som klagar aldrig huvudvärk eller migrän? Går de runt inne i sin lägenhet och har disco en onsdag klockan sju på morgonen bara för att grannen sätter igång basen?

Nej, jag kan inte förstå hur man tycker om en granne med ett rejält bassystem. Inte heller hur man kan tycka det är roligt att dra till med en kommentar ”Är du så gammal eller?” för att någon ligger med en enorm migrän och gnäller på en granne som spelar så hög musik hela tiden. Kanske har dessa människor aldrig bott bredvid en sådan person? Kanske har de bara hört en granne spela lite musik och det vill jag lova att det är en helvetes skillnad på lite musik och mycket musik med mycket bas.

Ålder är bara en siffra. Tänk så många gånger man hör denna klyscha. Ofta handlar det om äldre som använder dessa ord för att känna sig okej med att gå ut på krogen och bete sig som en 17-åring. Tyvärr, det blir inte fräschare för det.

Om ålder bara är en siffra så är jag 23 år. Om ålder inte är en siffra så är jag nog faktiskt gammal. Jag älskar hemmakvällar med god mat och god efterrätt och jag klarar inte många utekvällar i månaden. Jag har ofta en kropp med smärta som en riktig gamling och irriterar mig på musikglada grannar. Jag pratar med mormor flera timmar i veckan och hon är en utav mina bästa vänner.

Jag har med andra ord bytt ut bakfylla varje vecka mot migrän varje vecka. En tickande bomb, ett rejält illamående och en förstörd dag. Ganska lika symptom egentligen, skillnaden är väl den att alla som lider av bakfylla har haft en galen och kanske minnesvärd (eller helt kolsvart) kväll innan det inträffade. Lider man av migrän har man mest dunkat med, ofrivilligt, till grannens bas eller något annat tokigt som ställt till det i kroppen.

Nej, nu är det dags att återgå till livet som gammal.

Av: Lisa Bengtsson

Gillar

Kommentarer

emmelie
,
Men du nu använder du uttryck fel igen 😊 ålder är ju faktiskt bara en siffra vilket du borde hålla med om i ditt inlägg istället. Betyder att det inte finns något som säger att man måste vara på ett visst sätt pga sin ålder. Bara för att du är 23 behöver du inte bete dig/känna dig som 23, det är ju bara själva siffran 😊
Lisa Bengtsson,
Det står ju OM ålder bara är en siffra... Alltså så har jag aldrig sagt om det är så eller inte? En gång sa ja att de va en klyscha men hör ofta å sen som ja skev ovan, OM ålder är en siffra. Jag börjar snart inte förstå hur jag tänker med dessa analyser. Hur man än gör så är man fortfarande på ett visst sätt som ung, tonårig, äldre å pensionär. Det går inte att dra alla över en kam men majoriteten är ändå på ett visst sätt, sen kan inte alla passa in överallt.
lisabengtssons.com
Lisa,
Jag fick visst inte skriva klart mitt svar så jag fortsätter här 😊 De här krönikorna tar mig ca. 15 min att skriva, med andra ord skriver jag de lite snabbt och sen är de "klara". Jag vet att de inte är felfria men jag korrar inte de. Meningen är inte att de här krönikorna ska ta mig någonstans utan bara att jag ska komma in i att skriva kontinuerligt. Så med andra ord ska du inte ta de här krönikorna på så stort allvar, de är bara ett snabbskrivet utkast för att hålla igång tankar och förmågan att få ner de på papper (även om det är digitalt). Tycker du att det är jobbigt att läsa när de inte är så välskrivna så vet du åtminstone hur läget är, det kommer fortsätta vara snabbskrivna krönikor 😊 Så, nu var svaret fulländat 😊 Hoppas du får en fortsatt trevlig kväll och att dina saker från miniinthebox snart dyker upp 😊
lisabengtssons.blogg.se
emmelie
,
Om eller inte, tyckte ändå det kändes som att du var emot talesättet bara när krönikan lät som att den var för. Men jag ska sluta vara besserwissig! Jag gillar ju dina krönikor 😊 Är inte meningen att göra dig sur. Har alltid bara haft åsikter när jag läst krönikor, vilket väl egentligen det ska vara efter en krönika, så jag har bara svårt att låta bli att säga när jag tycker något 😊
Lisa Bengtsson,
Åsikter är bra och helt okej, men det känns mer som du är min korrekturläsare 😋 men ska de publiceras något så är de ju perfekt om du läser och säger till, då hittar du ju de jag själv blir blind emot och som känns självklart för mig men kanske inte när man läser 😊 kul att du gillar de, jag får börja tänka igenom talesätten jag använder framöver i alla fall 😊
lisabengtssons.com
emmelie
,
Hehe ja så kan det nog verka. Som sagt jag har svårt att låta bli att säga vad jag tycker, även om texten. Ska låta bli med det! 😊 Jag gillar i alla fall budskapet i krönikan. Jag känner mig äldre än vad jag är i nuläget, andreas kallar mig för pensionär haha. Jag är också sjukt irriterad på vår granne som dunkar på med basen när Noel ska sova. Så jag antar att det mer handlar om vilken livsstil man har, eller i ditt fall hälsan, och inte ålder om man retar sig på grannen 😊
Lisa Bengtsson,
Du kan ju göra det lite då och då, så hinner jag ta åt mig av det i de nya krönikorna jag skriver 😊 Det var då kul att höra! 😊 Haha, de är ett helt okej ställe att vara på, mentalt 😉 Fy ja, kan tänka mig att de blir ännu värre när de förstör för en liten, svårt att förklara för Noel att grannarna inte har så mycket innanför pannbenet.. Ja det håller jag med dig om till fullo, det var så jag menade när jag skrev men som du säger så har det blivit helt fel i framförandet. 😊
lisabengtssons.com
Lisa Bengtsson,
Tusen tack snälla du, så glad jag blir! Jätteroligt att du känner igen dig i det jag skriver och tusen tack för att du gillar bloggen 😊 Kram till dig!
lisabengtssons.com